Blog

A klímavészhelyzet okainak és következményeinek kezelési lehetőségeit taglalja legújabb két cikkem.

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbkézések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet  küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk (bevenni a piros kapszulát, mint Neo tette), de most már örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.

Így hát most, mint tájépítész és anya igyekszem segítséget nyújtani, hogy felkészülhessenek a jelen és a közeljövő kihívásaira, illetve kezelni tudják a kiváltó okokat. A téma rendkívül összetett, a cikk már csak saját korlátaim miatt sem tud teljes körű lenni, az általam vázolt megoldások léptéke, részletezettsége is nagyon különböző, de valahol el kell kezdeni! (Aki nem hisz a klímaváltozásban, annak is érdemes tovább olvasnia, a legtöbb tanács ugyanis pénztárcánkat is kíméli, egészségünket is védi!)

Rengeteg hasznos információhoz, szerkezeti ábrákhoz juthatnak az alábbi, ingyenes kiadványokból, melyek letöltehetők innen: https://www.diszkerteszek.hu/szakmai_anyagok/:

  • Vízáteresztő burkolatok (Zöldinfrastruktúra füzetek 1., Bp. 2016.)
  • Zöldhomlokzatok (Zöldinfrastruktúra füzetek 2. Bp. 2016.)
  • Vízérzékeny tervezés a városi szabadtereken (Zöldinfrastruktúra füzetek 3., Bp. 2018.)
  • Belvárosi belső udvarok megújítása (Zöldinfrastruktúra füzetek 5., Bp. 2019.)

Ajánlom:

  • a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének és a Green City Magyarország „Az élőkert”  című közös kiadványát, ahol rengeteg hazai fotóval illusztrálva kaphatunk az egész kertre vonatkozóan hasznos információkat, ötleteket!
  • A cikkben felhasznált idézetek – a megjelöltek kivételével – illetve számos adat a Visszafordítható című könyvből (HVG Könyvek, 2019) származnak. Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, hogy megértse, milyen összetett a probléma és a megoldás!

A cikkben felhasznált fotókat, ábrákat a szerző készítette,  illetve a Lépték-Terv Tájépítész Iroda által összeállított Zöld Infrastruktúra Füzetekből és a Csemete Kertműhelytől származnak. Köszönet a felhasználás jogáért!

 

 

 



Vissza