Blog

Svájci szakmai út - képriport a hegyek országából

Május végén öt napot töltöttünk Svájcban, se ez idő alatt a tájépítészeti feladatok szinte teljes spektrumát megtapasztalhattuk. Jártunk nagyvárosi modern parkokban, tömbbelsőkben, történeti parkokban és kiskertekben egyaránt. A skanzen és egy modern isnstalláció meglátogatása csak a hab volt a tortán. Néhány kedvenc helyszínünk fotóit megosztjuk Önökkel.

Zürich

Felfedező útunkat Zürichben kezdtük a hagyományos szerkesztési elveket és stílust képviselő Baur Au Lac  elegáns kertjében a zürichi tó partján. Végigbolyongtunk számtalan modern iroda- és lakótelepet: Wolkenwerk Leutschenbach, Innerer garten Leutschenbach, Hardturmpark, Leutschenpark, The Metropolitans. Tanulságos volt látnunk 5-10 év használat után ezeket a területeket, melyek közül bizony nem mindegyik állta ki az idő  és a használat próbáját... Egyik kedvencünk a szakmai portálokon egyáltalán nem említett The Metropolitans kertei lettek:

    

Egy kedves pillanat az egyébként számunkra túl sivár Trio parkban és az esővízgazdálkodás jó példája egy új leutschenbchi tömbbelsőben.

  

Zürich és egész Svájc talán leghíresebb zöldfellülete az MFO Park. Nagyon sok fenntartással érkeztem ide a hatalmas fémkonstrukció megépítésének ökológiai lábnyoma miatt, a helyszínre érve azonban rögtön hatása alá kerültem. Talán érthetővé vált számunkra a tervező víziója, aki a nagy tömbházak közötti foghíjtelken utópisztikus "zöld és fém katedrálist" hozott létre.  A területet intenzíven használja a lakosság, hatalmas lombtömege "építettsége" ellenére valódi zöldfelületet képez. 

 

A zürichi családok egyik legkedveltebb használt parkja a Park im Grüene, ahol az igen intenzív parkhasználat a kiépítés és fenntartás anyagi háttere és a nyugszék-kölcsönzés rendszere szolgált számunkra tanulságokkal.

 

Luzern

A „kötelező városnézés” mellett a nemrégiben felújított tavon úszó régi fürdőház és az ide vezető promenád jelentett – csepeli projektünk miatt– szakmailag izgalmas és példaértékű helyszínt.

  

 

Interlaken

Ebben a fürdővárosban bolyongva a legnagyobb benyomást az tette ránk, hogy - az extra magas törzsre nevelt - fák lombsátra alatt egy teljes utca (két közlekedősávval, parkolókkal, gyalogos sétánnyal) forgalma zajlik kellemes hűvösben nyáron is.

  

 

Ballenberg

Aki Svájcban jár, semmiképp ne hagyja ki a Ballenbergi Szabadtéri Múzeumot! A jó két óra alatt – amíg ott jártunk­ – a terület felét sem tudtuk bebarangolni. A kedves szakszemélyzet jóvoltából nem csak az olasz, német és francia hatású régi svájci épületeket és 19 korhű kertet nézhettük meg, de ízelítőt kaptunk a kolbászfüstölésből és selyemhernyó-termesztésből, selyemkészítésből is. Ide még visszatérünk mindenképp!

 

 

Hegy-víz

A táj szépsége,  értékei szak- és magánemberként is vonzanak bennünket, ezért elutaztunk a Rajna vízeséséhez Schaffhausenbe, ahol szájtátva szembesültünk a víz féktelenül méltóságteljes erejével. Emmettenben és Lungernben a hegyek és tavak szépségeit csodálhattuk meg.

  

 

Útközben

Hüntwangenben egy rekultivált bányaterületbe botlottunk, ahol egy új amfiteátrumot alakítottak ki, mely időszakos nagy rendezvényeknek ad helyszínt. Egyik este hazafelé pedig az alábbi épület vonta magára figyelmünket, és kényszerített minket rövid kitérőre.

  

Mindent összegezve az érezhető anyagi jólét mellett a svájciak hozzáállásában a gyakorlatiasságot, a pazarlás mellőzését (ezek alól néhány modern köztér kivételt képez) és a jó minőségű anyagok használatával a hosszú távra tervezést tartjuk követendő példának. 

 



Vissza