Blog

ReGeneráció! I.

Sorra pusztulnak a városokban a nyírek, lucfenyők, kínlódnak a diófák... A klímaváltozás ténye mára már szinte mindenki előtt - aki nyitott szemmel jár - elfogadott. Azonban az egyszerű riogatás és az önámítás - én úgy se tehetek semmit, az emberiségnek ehhez semmi köze - önmagában nem hoz semmilyen pozitív fordulatot. Bejegyzéseimben frissen szerzett ismereteimet, gondolataimat, tapasztalataimat szeretném megosztani Önökkel. Az egyéni cselekvés olyan eszközeit, amelyekből nem csak hosszú, de rövid távon is igen sokat profitálhatunk. És hogy jön ehhez a parika és a félelmetes brokkoli? ...majd ez is kiderül!

Először gyorsan, röviden a feketeleves...

Előljáróban szeretném leszögezni, hogy nem a problémára szeretném felhívni a figyelmet, hanem eszközöket mutatni, és akkor is érdemes elolvasnia ezt a bejegyzést, ha nem fogadja el a klímaváltozás tényét vagy az emberiség ebben betöltött szerepét! Hiszen általában véve, ami rövid és hosszú távon kedvez a "Földnek", az nekünk is hatványozottan jót tesz, segít testileg és lelkileg egészségesnek maradni... 

 

 

 

Mi a megoldás?

Tulajdonképpen pofonegyszerű, és persze mégsem az! Vegyük górcső alá időről-időre mindennapi tevékenységeinket, szokásainkat, munkánkat, otthonunkat és döntsük el:

A döntéshez gyakran elég a józan paraszti eszünk: tudjuk, hogy kerékpárral járni jobb, mint magánrepülővel, csapvizet inni környezetkímélőbb, mint PET-palackosat, árnyat adó fát ültetni jövőbe tekintőbb, mint klímát felszerelni... Persze nem mindig és minden ilyen egyértelmű, és nagyon sokan próbálják meggyőzni az embert mindenféle hiábavaló dologról, illetve fehérre, akarom mondani zöldre mosni az erősen szürke terméküket... Had mutassak egy egyszerű grafikont arról, melyik tevékenységünkkel, mekkora üvegházhatású gáz kibocsátást akadályozhatunk meg!  Számomra igen meglepő volt, milyen csekély jelentősége van a szelektív hulladékgyűjtésnek egy óceánon túli repülőutas nyaraláshoz képest (persze csak az ÜH gáz kibocsátás szempontjából).

Amióta ezt tudom, álatlában autós nyaralásokat tervezünk. Sokszor két nap mire elérjük végső úticélunkat, viszont épp a kényelmes időbeosztás miatt lehetőség van váratlan kitérőkre, izgalmas megállókra és komolyan mondom, maga az utazás is érdekes lett! (A pipák egyébként azt jelölik, mi az amit részben, vagy teljesen teljesítettünk.)

Visszatérve a szemüvegre: hogy működik ez a másképp/tisztán látás a hétköznapokban? Egy apró példát szeretnék erre mutatni. Jöjjön tehát az ellentmondásos szemeteszsák!

Lelkesen gyűjtjük szelekíven, környzetetudatosan a műanyag szemetet - persze az elsődleges cél az lenne, hogy minél kevesebb csomagolást, szemetet vásároljunk, ami manapság igazán nem könnyű. De mibe is? Hát veszünk műanyag zsákot és abba...Érzik ugye az ellentmondásosságot így, leírva? Mi lehet megoldás? Rengeteg különféle méretű zacskó, zsák kerül kidobásra, amit gyűjtésre is használhatunk: nagyobb áruk csomagolása, mulcsoszsák, kutyatápos zacskó, ... Csak meg kell látni benne a lehetőséget:) És nem muszáj azt a zsákot mindig kidobni a szeméttel együtt. Ha nem illatozik, újra és újra fel lehet használni. És csak ha az összes újrahasznált zsákunk elfogyott, akkor vegyünk újat és lehetőleg újrahasznosítottat!

Legyinthetnek, hiszen ez tényleg egy apróság, de higyjék el, sok-sok ilyen figyelmetlenség, kényelmesség, apró pazarlás miatt tartunk ott ahol. A jó hír az, hogy ha valamihez már hozzászoktunk, egy idő után nem teher, észre se vesszük, hogy szintet léptünk.

Tehát. Varázsszemüveg az orron. Mi a következő lépés? Készítsünk magunknak egy feladatlistát arról, milyen szokásainkon tudunk, akarunk változtatni. A listánk összeállításához utánaolvashatunk dolgoknak, de fontos, hogy minden esetben saját magunkank kell saját lehetőségeink, szokásaink ismeretében összeállítanunk. Már csak azért is, mert úgyis csak az fog megvalósulni, amitre mi szánjuk le magunkat. Aztán ha már a listáról minden megvalósult, készítsünk újabb listát magunknak...

Hogy is nézett ki nálunk az első lista? Ezzel köszönök most el, de hamarosan folytatom! Addig is jó szemlélődést, átértékelést!

 

 

 



Vissza