Blog

A műfű szintén fenntartható!? Ez már több a sok(k)nál!

Egy kertészeti eszközöket gyártó cég állítja azt, hogy a műfű fenntartható, és ezt 7 pontban fejtik ki. Miközben tépe a hajam a  megcáfolásnak csak azért nem állok neki, mert Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész ezt nálam sokkal alaposabban és ékesszólóbban megtette a minap. Kérem olvassák el Sándor kifakadását! 

"A hülyeség és a marketingbullshit általában vírusként terjed, míg az ökológiai szemléletet általában csak egyetlen vöröskönyves ólomlajhár család terjeszti az egész bolygón. Így van ez ezzel a kőolajipari végtermékkel is, a műfűvel. Amelynek a kezembe került prospektusa azt ecseteli, hogy a műfű fenntartható.

  1. Azt írják, nem bocsát ki szén-dioxidot. Az olaj kitermelése, finomítása, leválasztása, a műanyagipar, az a zöld festékpigment előállítás, a gyártás, a szállítás, az alapozás, a kiépítés, a csere tényleg nem bocsát ki? S azokkal a mikroműanyagokkal mi van, ami a női méhekben kimutatott állandó alkotóelemmé vált?
  2. Azt mondják nem kell locsolni. Egyrészt a nyári kánikulában olyan forró lesz, mint minden műanyag. Ezért kifinomulték bizony locsolják. Automata öntözéssel. Azzal hűtik. A műfüvet. El tudunk ennél képzelni nagyobb marhaságot? Másrészt a vizet nem megtakarítani kell embörök, hanem körforgásban kell tartani! Aminek része a növények párologtatása, a felhőképződés, a légnedvesség és az eső. Mi fogja hűteni a forró levegőt és mi fogja a légszárazságot megszüntetni, hogy ne sorvadjon el minden árnyékot adó fa? A műfűre kirakott elektromos párologtató és a szabadtéri légkondi?
  3. Azt mondják a műfű nem természetes anyag, ezért antibakteriális. Egyrészt ugye senki se látott még műanyagon megtelepedő gombát ugye? Másrészt holnap elpusztulnál barátom, ha nem lenne benned elég baktérium! Vagy a bifidusz kampányt már elfeledted? Minden élő szervezet meghalna és talaj sem lenne gombák és baktériumok nélkül. Az immunrendszeredet meg hazavágja a steril környezet és allergiás leszel! Ha a kutyád, macskád vagy a galamb ráizél, majd megtudod te, mi az antibakterialitás Istene. Ugyanez a gyepben meg: tápanyag és a természet megoldja. Helyetted.
  4. Hosszú élettartam? Aham, szóval nem bomlik le. Nem vesz részt az anyagkörforgásban. Nem újul meg. Csak elöregszik, elkoszolódik, kidobjuk és veszünk helyette menőbbet. Abban már művirágok is lesznek vajon szilikoncsepekkel?
  5. Sokoldalúság? Nem inkább a sokféleségre kéne rágyúrni a sztenderd tujasövény-műfű-kertitörpe, balkonmuskátli kombó helyett? Tengernyi alkalmas dísznövényfaj és talajtakaró vagy cserje létezik, ami tűri, igényli a félárnyékot vagy az árnyékot és ezekre a helyekre kiváló és életteli választás lehet a műfű helyett. Fedezd fel, kérd a tájépítész terveződ vagy a képzett kertész fenntartód, kertészeti árudásod tanácsát a sarlatánok és a műfűnepperek helyett! Ezek a talajtakarók, cserjék élő- és fészkelő, sőt táplálkozóhelyei tudnak lenni a kerti madaraidnak és a hasznos rovaroknak is. Édenkertet akarsz? Felejts el a műfüvet.
  6. Ideális háziállatok és gyerekek számára. De persze csak akkor, ha élvezed a jajjveszékelést nyáron, ahogy a megégett talpukat kenegeted balzsammal, mert a műfű felszínhőmérséklete 50 fok lett (maradhat?) és semmit sem akarsz tudni a mikroműanyagok világáról.
  7. Mindig zöld. Hiszen zöld festéket kevertek a hosszúláncú szénhidrogének közé. Köszönjük. A mindig zöld helyett nem lehetne inkább sokféle? Virágzó? Termést hozó? Őszi lombszínekben pompázó? Zúzmarás és hófödte? Rigófüttyös? Kevésbé uncsi és élőhely, ami még oxigént is termel, ha már wifi jelet nem?

NEM a műfűre. Tiltsák be! Mondjon le! IGEN az életre és a biológiai sokféleségre. Én meg megyek, és csendben megápolom az agyérgörcsömet."
 



Vissza