Sajtómegjelenés

Júliusban elkészül - Már most nagyobb a fajgazdagság a Sóstó Természetvédelmi Területen

Hamarosan befejeződik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez. A korábban itt fészkelő madarakat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is.

Székesfehérvár.hu  Simon Erika 2018.05.14. 19:46

Sóstó Természetvédelmi Területen 90 százalékos készültségi fokban van a beruházás. Hévízi János és csapata az Aktív Kft május végére végez a munkálatokkal és akkor kezdődik majd a műszaki átadás-átvétel folyamata. A vízutánpótlást megoldó felújított Basa árok esetében pedig már a héten elkezdődik a műszaki átadás folyamata.

A Sóstó 7 orchidea- és számos madárfajnak, valamint más gerinces és gerinctelen élőlénynek ad otthont. Az elmúlt évtizedekben a tó vízgyűjtő területének a lecsökkenése miatt azonban veszélybe került a terület fenntarthatósága, ezért volt szükség egy átfogó, ökológiai szemléletű rehabilitációra.

Tavaly nyáron kapott munkaterületet a kivitelező a Sóstón és azóta 65 ezer köbméternyi iszapot mozgattak meg az északi tavon, melynek egy részéből különböző méretű költőszigeteket hoztak létre, amiket a madarak már kezdenek belakni - mondta Mészáros Attila alpolgármester. Ezeket a szigeteket ún. rőzseművel támasztották meg, ebből mintegy 17 kilométernyi épült és teljesen megújul a tó környéke, ami körüljárhatóvá vált. Új táblarendszer is lesz a tanösvényen, ezeket corten acélből készítik. Ennek különlegessége, hogy a felületén kialakuló természetes rozsdaréteg adja meg patináját. Megújult az összes bürü híd és a Városgondnokság elkezdte már a két kilátótorony felújítását. Újdonság lesz továbbá, hogy egy kétszáz négyzetméteres stég is épül kiülőkkel, ahonnan szintén csodálatosan belátható a természetvédelmi terület.

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációjához szükséges volt az Északi-tó medrének a mélyítése, valamint az elburjánzott nád és az időjárási körülmények miatt megnövekedett párolgási veszteség ellensúlyozását szolgáló vízpótlási megoldások megépítése.

Az évi 100.000 köbméter vízpótlást a Stadion tetejéről összegyűlő csapadékvizek bevezetésén túl két további megoldással biztosítják a szakemberek. Egyrészt a Basa-árok folyásirányának megfordításával és a meder mélyítésével, továbbá a vízmennyiséget növelő duzzasztóműtárgy építésével, másrészt a szennyvíztisztító telepen keletkezett tisztított szennyvíz foszfortartalmának csökkentésére utótisztítót építettek így az élővízbe vezetésre alkalmas, előkészített, tisztított szennyvizet 5,5 km hosszú nyomóvezetékkel a szennyvízteleptől elvezetik a Sóstó Északi-tó részéig.

Több mint háromszáz fát ültettek el a területen továbbá 1500 cserje és kétezer vízinövény is került a Sóstóra - hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere Mészáros Attila. "Szeretnénk, ha július közepére minden készen lenne és újra látogatható lenne a Sóstó Természetvédelmi Terület."

Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi felelőse elmondta, hogy a korábban a Sóstón fészkelő fajokat már tavasz elejétől meg lehetett figyelni és a vízfelület növelés illetve a költőszigetek kialakítása miatt sokkal nagyobb számban érkeztek madarak a területre és nagyobb lett a fajgazdagság is. Sok fokozottan védett faj is megfigyelhető főleg a part melletti sekély részeken: gólyatöcs, gulipánok és legalább 6-7 féle réce is megjelent. A barna rétihéja is zavartalanul megérkezett és elkezdte a költést a megszokott helyén. Élőhely szempontjából egyébként már most elértük a célunkat. Több madármegfigyelő palánk és madárfigyelő kunyhó is van a bürüken, ahonnan július közepétől mindenki megfigyelheti majd a természetvédelmi terület csodálatos madárvilágát.

Jelenleg a tanösvény körüli tájékoztató táblák és interaktív játékeszközök elhelyezése zajlik. Ezeknek a célja, hogy játékos formában szerettessék meg a gyerekekkel és érdeklődő felnőttekkel a természetet, hogy átadják számukra azt a tudást, ami segít, hogy más szemmel nézzenek az állatokra, növényekre, és érezzék, meg kell óvni az élővilágot és környezetet saját magunk fennmaradása érdekében.

 



Vissza