Corten

Szakmai utakon, nyaralások során fedeztük fel az új kertépítési anyagok, irányzatok keresése során a tőlünk nyugatra széleskörűen használt corten acélt.

 

 

Miért a cortent?

Ennek a patinás vaslemeznek a meleg földszínei – narancssárga-vörös-barna árnyalatai – csodálatosan illeszkednek modern és klasszikus stílusú környezetbe egyaránt. Mivel nem találtunk magyar késztermékeket elérhető áron, így gondoltunk egy nagyot, terveztünk hosszú órákat, társat kerestünk a gyártáshoz. Így indult útjára 2015. tavaszán a "CorTárs – a nemesített rozsda" brand. Ennek keretében gyártunk ma növénytartókat, kerti paravánokat, medencéket, kész lépcsőkarokat és egyéb kerti díszeket.

    

Terveink között szerepel további térhatárolók, vízarchitektúrák tervezése is. Folyamatos fejlesztés alatt álló termékpalettánkkal szeretnénk megmutatni, milyen sok lehetőség rejlik ebben az anyagban.

 

 

Mi a corten acél?

Időjárásálló, nemesített rozsdafelületet képező acélötvözet.  Speciálisan kültéri fém felületek, eszközök kialakítására lett kitalálva. A CORTEN szóösszetétel első tagja, a COR (CORrosion resistance) a korrózióállóságra, míg a második tag, a TEN (TENsile strength) a szakítószilárdságra utal.  A corten acél 1932-ben, az USA-ban levédett szabadalom.

 

A corten felszínén a légköri nedvesség hatására jön létre az a finom védőréteg, mely az anyagot a további korróziós hatásoktól megvédi. Ez a fedőréteg, mely a felület védelmét biztosítja, az időjárás hatására újra meg újra felépül és megújul. A felszíni patinaréteg sűrűbb szerkezetű és az alapfémhez sokkal jobban tapad, mint a hagyományos rozsda. Nem hatol be a fém belsejébe, hanem néhány mikronos mélységben védőréteget képez, ami az acél belsejébe hatoló korróziót megakadályozza.

 

 

Miért környezetbarát?

A corten tárgyak felületét nem kell az ellenállóság érdekében horganyozni, lakkrétegekkel kezelni, így nem csak munkaidő takarítható meg a kertben, de a környezetünk terhelése is számottevően csökkenthető. Minimális gondoskodást igényel, hosszútávon problémamentes díszt ad. 

  

 

Hogyan alakul ki a nemesrozsda felület?

Az egyes tárgyak az időjárásálló acélból nyers állapotban kerülnek ki a gyártási folyamatból, ezért a kész darabok még nem, vagy csak alig-alig mutatják a végleges, rozsdás hatású felületet. Az optikailag megfelelő felület kialakulása a gyártást követő 2-3 hétben kezdődik meg és hosszú hónapokig eltart.Az „élő” nemes rozsda kialakulásához elengedhetetlen a száraz és nedves légköri viszonyok váltakozása. A patina kialakulása függ a fény- és a hőmérsékleti viszonyoktól is. Minél melegebb és fényesebb helyen áll a corten tárgy, annál világosabb lesz a patina.

Ezek a természetes folyamatok egy speciális felületkezeléssel jelentősen meggyorsíthatók, így akár pár nap alatt elérhető a kívánt rozsdás hatás.

 

Részletesen olvashat és az árakról is tájékozódhat az alábbi weboldalon:

 

www.cortars.hu