Blog

Társadalmi munka az Arbor megmentéséért

A Budai Arborétum - hiába természetvédelmi terület, gyűjteményes kert, a 130 éves magyar kertkultúra, és a tájépítészet bölcsője - siralmas állapotban van.  A zöldfelület-gazdálkodás kerekasztalának önkéntes tagjai - köztük jómagam is -  úgy gondolják, hogy ezen változtatni kell! Hiszen itt ismertük meg a növények csodás világát, tanultunk a virágzó cseresznyefák alatt, itt szövődtek életre szóló szakmai barátságok is.

Így hát széles körű szakmai összefogással márciusban elkezdődött a régi Kertészeti Egyetem Egyetem Budai Arborétumának fejlesztése, melynek első Kaláláján mi is tevékenyen kivettük a részünket a munkából! Az esemény megmutatta, hogy igenis van akarat és összetartozás Magyarországon. Ha idejük engedi, nézzék meg az eseményről készült videót is (link a szövegben). Szívmelengető!

 

"Ez az ügy a szakma összefogását szimbolizálhatja, hiszen mindenkit, aki az egyetemen végzett, sok emlék köt az arborétumhoz. A kerekasztal minden szervezete, résztvevője felajánlotta kapacitását, szakmai tudását, közreműködését és kifejezték azt az óhajukat, hogy a Budai Arborétum megszépülve méltó legyen a magyar zöldfelület-gzadálkodás jelenlegi és jövőbeli remélt állapotához."(Megyesi Éva, magyarmezogazdasag.hu)

  

Ezt az egyedülálló eseményt nagyon komoly előkészítő munka előzte meg. Nem lehet elég köszönetet mondani a szervezőknek Lukács Zoltánnak, Dezsényi Péternek és munkatársaiknak!

A helyszínen a sok, különböző elvégzendő feladatot csoportvezetők koordinálták. Férjem, Péter is munkavezetőként rótta (homlokrakodónkkal és egy utánfutóval) a köröket az Arborban én pedig a kollégium alatti hatalmas évelőágyás telepítésénél segítettem gyakorlati tapasztalataimmal. Emellett sok-sok kéziszerszámmal is támogattuk a munkát. Büszke vagyok, hogy Fehérvárról milyen sokan dolgoztunk együtt ezen a lélekemelő napon: Vojtek Timi és Fodor Emese kolléganőim, Csete Gábor a Városgondnokságtól és Schieder Zoltán a Friedltől. A fárasztó és eredményes napot jó hangulatú vascsora és borkostoló zárta. Hiszen az egyetem nem csak a "parkászoké! (tájépítészeké) és kertészeké, a lecsósoké (élelmiszeripari mérnökök) is!

Az alábbi videó talán visszaad valamit abból, hogy milyen csodás érzés az, ha egy jó ügyért együtt mozdul meg egy szakma apraja-nagyja: https://www.youtube.com/watch?v=pFv8fvOhuxU

   

  

  

 



Vissza