Kertépítés

Herczeg Péter a kertépítés szolgáltatásunk vezetője

 

„A kerttelepítésnek többféle módja is van.
A legjobb mégis, ha az ember erre a munkára kertészt fogad.”

Karel Čapek

 

Az átgondolt tervezés után színre lép a kertépítő.

Az építkezésbe belefáradt, leendő kerttulajdonosnak sokszor hihetetlennek tűnik, hogy a sittes, gazos felvonulási terület egyszer igazi, örömteli kertté válhat. Hogy a várakozás reménytelibb legyen, néhány referenciamunkánknál megmutatjuk a kiindulási állapotot is.

 

Elképzelhetetlen az is, hogy a raklapokon sorakozó burkolóanyagból kerti ösvény, vagy kellemes estebédek, mulatságok helyszíne lesz, hogy a beültetett „pálcikák, seprűk, vesszők” hamarosan buja, pompázatos kertté fejlődnek.

Kertépítés akár standokhoz is

 

Mivel nálunk a tervezés és a kivitelezés karöltve járnak, az esetleg felmerülő változtatások a tervező bevonásával történnek. Így a kert egysége, az eredeti koncepció nem szenved csorbát.

 

Természetesen más kerttervező kollégák által megálmodott kerteket is szívesen megvalósítunk. Hogy a kert gondolatvilágát alaposan megérthessük, itt is fontos a tervező bevonása konzulensként a kivitelezés folyamatába.

 

 

Gépparkunk

Az elmúlt húsz évben gépparkunkat folyamatosan, önerőből fejlesztettük. A vásárolt eszközök elsősorban a családi házak kivitelezésénél nyújtanak nagy segítséget, mivel kis földmunka-gépeinkkel (Yanmar minikotró, Avant homlokrakodó, Antonio Carraro traktor) szinte mindenhová, akár egy kertkapun is be tudunk jutni. Természetesen ipari parkok, nagyobb volumenű munkák esetén megbízható munkagépes szakemberek segítségét is igénybe vesszük. A földmunkákon kívül megfelelő gépparkkal rendelkezünk gyepnyeséshez, gödörfúráshoz, anyagmozgatáshoz, ... én néha úgy érzem, amilyen eszköze a férjemnek nincs, azt ki kellene találni.

Alkalmazott gépparkunk a kertépítés során

 

Irtási munkák, tereprendezés

A kert építésének alapját az előkészítő munkák jelentik. Meg kell tisztítani a területet a törmeléktől, szeméttől, mérgező anyagoktól és a nemkívánatos gyomnövényektől. A gyommaradványok, fölösleges tereptárgyak eltávolítása után, következő lépésként a terület lejtésviszonyait szükséges rendezni. Az éltető talaj nagy érték, ezért azt minél inkább meg kell őrizni.

 

Nagyobb terepmunkák esetén ezért feltétlenül javasolt a talaj felső rétegének szakszerű deponálása. A terep kialakításánál igyekszünk mind a telken belüli, minden a telken kívüli fölösleges anyagmozgatást kerülni. A finom-tereprendezés során érdemes a talaj szerkezetének és tápanyagtartalmának javítását is elvégezni.

Terep kialakítása kertépítés során

 

Támfalak, burkolatok

A kész kerthez vezető út következő fázisát a támfalak, lépcsők, burkolatok, pergolák, tűzrakó helyek építése jelenti. Alkalmazásuk egyrészt megkerülhetetlen, másrészt komoly esztétikai értéket képviselnek; hangsúlyos, illetve hangulatkeltő elemei a kertnek. Ezeknek az építményeknek forma- és anyaghasználata már a tervezés során eldől, azt minden esetben a kert stílusához, az adottságokhoz és a pénzügyi lehetőségekhez kell igazítani.

 

A támfalak a tereprendezéssel párhuzamosan épülnek, a szintkülönbségek áthidalását, használható kerti terek létrehozását szolgálják, a lépcsők pedig a biztonságos és kényelmes közlekedést. A burkolatok funkcionálisan a közlekedést vagy a kertben való időzést szolgálják, ugyanakkor esztétikai szempontból is igen fontos szerepük van. Éppen ezért kedvező, ha a tervezéssel még burkolatépítés előtt keresnek meg minket leendő ügyfeleink. 

 

"Egyszerűbb" esetekben vállaljuk támfalak, burkolatok kialakítását, összetett, bonyolultabb helyzetekben azonban útépítő kollégát hívunk segítségül.

 

Kertépítés munka közben

 

Tóépítés

A víz a kertben többféle módon megjelenhet; kis csobogó, díszmedence, patak vagy úszótó formájában.  A vízcsobogás hangja, a nyári párás, hűs levegő, a tóra inni járó madarak mind gyönyörködtetnek, gazdagítják a kertet. A tavacskákban nyáron megmerülni hűsítő élvezet, télen pedig korcsolyázási lehetőséget kínál. A tóépítésben is fenntartható, kis energiaigényű megoldásokra törekszünk, ezért alapvetően a természet (mikroorganizmusok) erejét hívjuk segítségül a tisztításban, így jutalmul mérgektől mentes, lágy vízben lubickolhatunk.

A tóépítésben Biczó József tó- és kertépítő barátunk szakértemét, tapasztalatát hívjuk segítségül.

Tóépítés

 

 

Öntözőrendszerek kiépítése

A Magyarországra hulló alacsony éves csapadékmennyiség, párosulva a nyári meleg, forró időszakokkal, az esetek túlnyomó részében nem elegendő a dísznövények számára, ezért  gondoskodni kell vízigényük kielégítéséről. Ugyanakkor fontos kiemelnünk, hogy öntözéssel csak a természetes csapadék és a növényzet számára szükséges vízmennyiség közötti különbözetet kell pótolni. A kert túlöntözése nem csak a pénztárcát és a környezetet terheli fölöslegesen, hanem ugyanolyan komoly károkat is okozhat a kertben, mint a vízhiány.

 

Öntözőrendszer kiépítése

Természetesen vannak olyan természetközeli, mediterrán, illetve szárazságtűrő növényekből komponált kertek, melyeknél öntözőrendszer kiépítése kevésbé indokolt, de öntözővíz vételi pontokat ez esetben is feltétlenül javasolt kiépíteni.

 

Cégünk a T-MARKT Mérnöki Iroda partnereként 2002 óta foglalkozik automata rendszerek tervezésével, telepítésével, 2004-ben vállalkozásunk elnyerte a kiemelkedő partner minősítést. 

 

Mit nyújt Önnek az automata rendszer?

 

Optimalizált öntözést:

  • Optimálisan juttatja el a vizet a különböző vízigényű növényekhez, melyek így egészségesek, szépek maradnak.
  • Precíz, és egyenletes locsolást végez, nincs víz-sokk.

Kényelmet és időmegtakarítást:

  • Nyáron a napi munkából hazatérve egy egészségesen zöld, üde kert látványa fogadja.
  • Az elültetett cserjék öntözőrendszer használata mellett jóval gyorsabban fejlődnek, ezáltal a kert hamarabb beáll.
  • Nem kell aggódnia a nyaralás alatt sem, hogy kiszárad a kertje, okostelefonjával akár külföldről is felügyelheti berendezését.
  • Nagyon egyszerű a kezelése, a programozás könnyen megtanulható. Az öntöző berendezés nem zavarja a kert használatát, gondozását.

Vízdíj megtakarítást:

  • Az automata öntözőrendszerrel mód van arra, hogy csak a szükséges vízmennyiséget juttassuk ki a különböző vízigényű növényekhez.
  • Éjszaka kisebb a párolgási veszteség, így fajlagosan kevesebb vizet használunk.

Végül, de nem utolsósorban az öntözőrendszer növeli ingatlana piaci értékét!

 

 

Növénytelepítés

Növénytelepítés

"A legjobb időpont a faültetésre 20 évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont ma van"

Kínai közmondás

 

A kert legfontosabb alkotóeleme számunkra az élő növényzet.

A telepítés során arra törekszünk, hogy az adott növény igényeit a lehető legjobban kiszolgáljuk, hogy a kertben a legszebb arcát mutathassa. Ez a gyakorlatban megfelelő méretű ültetőgödör kialakításárát, szennyező anyagoktól való mentesítést, tápanyag utánpótlást, szükség esetén a talajszerkezetének és -kémhatásának javítását jelenti. Az alapos talajelőkészítést gyors növekedéssel, több virággal és nagyobb ellenálló képességgel hálálják meg a növények. 

  

Leggyakrabban földlabdás, konténeres töveket ültetünk, de bizonyos esetekben szabadgyökerű faiskolai anyagot is alkalmazunk. A növényeket többnyire magyar faiskolákból szerezzük be, mivel a nálunk kondicionálódott egyedek jobban megállják a helyüket. Amennyiben itthon nem fellelhető fajtákról, vagy extra méretű növényről van szó, megoldható azok importja is (Olaszország, Hollandia, Ausztria, Németország). Az elültetett növényekre ültetési garanciát vállalunk, általunk beüzemelt és megszakítás nélkül működő öntözőrendszer esetén.

 

Növény kiültetés

 

 

Füvesítés

 

A szép gyep a kertjeink többségének egyöntetű, zöld alapja, vászon, amelyre felfestjük a kertet. Nyugodt alap, amely összefogja a kertet, tér, ahol játszhatunk, napozhatunk. Megrendelőink igényéhez szabva, a kertépítés egyik záró lépéseként, többféle minőségű füves terület kialakítását vállaljuk, legyen szó reprezentatív pázsitról, sportgyepről, rétről; fűmag vetéséről vagy gyepszőnyeg fektetéséről. A tökéletes pázsit igen gondos előkészítést, komoly fenntartást igényel.

 

A telepítést fűmagvetés és gyepszőnyeg fektetése esetében is gondos talaj-előkészítés előzi meg, mely elengedhetetlen a terep- és talajhibák kiküszöböléséhez, a gyep egészséges és egyenletes növekedéséhez. Amennyiben ez a munkafázis kimarad, a gyepben igen gyorsan jelentkeznek a talajszerkezet és a tápanyaghiány vagy -túltengés jelei: a pázsit nem lesz egyenletes. Ezen túlmenően igen fontos az adottságoknak és az igényeknek megfelelő fűmagkeverék kiválasztása.

 

Kerti lépőkő, térkő lerakása és füvesítés

 

A nyári, aszályos időszak áthidalására többnyire javasoljuk öntözőrendszer kiépítését, bizonyos kivételes esetekben azonban – amikor kiemelten fontos a tájba-illesztés – a nyári harsogó zöld gyep zavaró hatású lehet környezetében.

 

 

Berendezési tárgyak

A megépített kertre a pontot a jól megválasztott berendezési tárgyak: kerti bútorok, kaspók, szobrok, díszek, … teszik föl. A teljes összhang érdekében javasoljuk, hogy ezek kiválasztásában vagy beszerzésében is kérje segítségünket.

Növénytartókat nem csak beltérben, de a szabadban is érdemes alkalmazni. Kiváló lehetőséget kínálnak bizonyos kertrészletek kihangsúlyozására, a figyelem irányítására. Fontos szerephez jutnak a  tetőkertek, nagy teraszok díszítésében is. Cégünk az alábbi márkák beszerzésében, beültetésében tud segítségére lenni.

 

 
 

 

A hangsúlyozás, gondolatébresztés, hangulatkeltés művészi eszközei a térplasztikák és szobrok. Stílusuk, anyaghasználatuk igen különböző lehet, néha pedig egy meglévő, féredobott tárgy is egészen új fényben tündökölhet, ha megfelelő helyre kerül.

 

Kertépítés hangulatok Kertépítés hangulatok
Kertépítés hangulatok - Corten acél Kertépítés hangulatok
Kertépítés hangulatok Kertépítés hangulatok

 

 

IRÁNYÁRAK - KERTÉPÍTÉS

 

Az általunk nyújtott szolgáltatás díjazása összhangban áll munkánk minőségével, melyet sok éves tapasztalatunk, szaktudásunk garantál.

A díjazás a kert méretének, a feladat összetettségének, az elvárásoknak megfelelően alakulnak, ezért kertépítési munkálatokra kész kertterv birtokában tudunk korrekt ajánlatot adni.

 

Tájékoztató jellegű, kiragadott bruttó tételárak a KIVITELEZÉSRE 2024-ben:

Szaktanácsadás 26 000.-/h

Gödörásás átlagos kötöttségű talajban kézi erővel

12 000.-/m3

Gödörásás átlagos kötöttségű talajban gépi erővel

10 300.-/m3

Komposzt terítése az ültetőgödrökbe és a gyepesítendő területeken max. 20 m anyagmozgatással (szfvári anyagdíjjal számolva, fuvarköltség nélkü)

22 600.-/m3

Fák ültetése egyszeri beöntözéssel 14/16 törzskörméret esetén, fajtól, fajtától függően

63 000 - 120 000.-/fa

Fenyők, örökzöldek ültetése 150/175-ös méretben, egyszeri beöntözéssel (nyugati tuja – Tiszafa) fajtól, fajtától függően

27 000 – 105 000.-/tő

Cserjék ültetése 40/60-as méretben, egyszeri beöntözéssel, fajtól, fajtától függően

2 700 – 9 200.-/tő

Évelők ültetése egyszeri beöntözéssel

1 600 – 5 300.-/tő

Füvesítés a terület simításával, hengerezésével, a fűmag bedolgozásával és újbóli hengerezéssel, a terület egyszeri belocsolásával

1 400 - 1 950.-/m2

Gyepszőnyeg terítése

6 350 - 8 050.-/m2

 

 

Kiszállási díjak  (bruttó 560.-/km)

5 km 5 600.-
15 km 16 800.-
30 km 33 600.-
50 km 56 000.-

 

 

Ajánlatkészítési nettó díjak:

Saját terv beárazása első alkalommal 0.-
Elkészített árajánlat módosítása 18 000.-/h
Növénytelepítés árazása 23 000.-
Komplett magánkert árajánlatának elkészítése 40-60 000.-
Az ajánlatkészítés díját megrendelt munka esetén a végösszegből levonjuk!